Giriş Yap
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Plywood Nedir? Nerede Kullanılır?

21-02-2022 12:22
Plywood Nedir? Nerede Kullanılır?

Plywood Nedir? Nerede Kullanılır?

Plywood Nedir? Plywood ahşap malzemeden yapılan ince ağaç tabakaların bir biri üzerine çapraz dik açıyla yerleştirilerek birbirine WBP tutkal (Water and Boil Proof) olan özel bir malzeme ile yapıştırılarak preslenen ve kullanım amacına göre üzerine koruyucu filmli veya filmsiz sudan ve nemden etkilenmeyen ahşap malzemedir.

Plywood ince ağaç yapraklarının birbirine çapraz ve dik açıyla yerleştirilmesinden dolayı mukavemeti oldukça yüksektir. Plywood film kaplamalı ve filmsiz iki türlü üretilir .

Filmin amacı eğer film kaplı ise oldukça düz bir yüzey elde edilmek

Film yoksa pürüzlü bir yüzey elde edilebilmektedir.

Plywood inşaat işlerinde genelde kalıp almada kullanılmaktadır.

 

Plywood'un Tarihçesi

Plywood milattan önce ilk defa mısırlılar tarafından ahşabı birleştirip daha sağlam ve kullanışlı bir malzeme üretmek amacıyla üretilmiştir. Aynı zamanda mısırlılar maliyeti düşünerek ahşabın iç yüzeyindeki tabakaları daha kalitesiz ahşap tabakalardan üretmiş, dış görünen yüzeyi kaliteli ahşap tabakalardan üretmişlerdir.

İşlem aşamaları sırasıyla şöyledir;

Tomruk Islatma: Kesilen ağaç tomrukları ıslatılarak işlenmek üzere sıraya alınır.

Kabuk Soyumu: İşleme başlanan tomrukların ilk olarak üzerindeki kabuklar ve diğer malzemeler soyularak ağaç ortaya çıkartılır.

Tomruk Ölçümü: Tomruklar kesim işlemine girmeden önce ölçülerek istenilen boyutlara göre kesim hesaplamaları yapılır.

Tomruk Kesimi: Kesime hazırlanan tomruklar, hesaplanan ölçülerde kesilir ve katmanları oluşturan sıyırma makinesine gönderilir.

Katmanların Sıyrılması: Hesaplamalara uygun şekilde kesilen tomruklar, özel makineler yardımıyla tomruğa paralel bıçaklar tarafından ince ince soyularak katmanların oluşması sağlanır.

Kurutma: Kesimden hemen sonra oluşan katmanlar kurumaya bırakılır.

Dizim: Katmanlar, özelliklerine göre sıralanarak dizilir ve katman durumuna göre direk tutkallamaya ya da çeşitli katmanlarla birleştirme ve yamama işlemi yapıldıktan sonra tutkallamaya gönderilir.

Köşe Birleştirme: Ebatları yeterli olmayan bazı katmanlar, köşelerinden özel bir makinayla birleştirilir ve tutkallamaya hazır hale getirilir.

Katman Birleştirme: Katmanlar tomruk ölçülerine bağlı olarak birbiri ile birleştirilebilir.

Yamama: Tomruk üzerindeki kovuklardan kaynaklanan bazı delikler özel katman yamama makinesi tarafından tespit edilir ve oval yamalar ile yamanır.

Tutkallama: Plywood‘un kullanım yerine bağlı olarak, WBP ya da MR tutkal ile birleştirilen katmanlar preslenmeye gönderilir.

Presleme:Tutkallanmış ve üst üste dizilmiş, kalınlık ihtiyacına göre ayrılmış katmanlar preslenmeye hazırdır. Presleme makinesinde bekletilen katmanlar Plywood levhanın ilk halini oluştururlar.

Ebatlama:Tutkallama aşamasından sonra kenarlarında kalan katman parçaları temizlenen paneller, istenen ebatlarda kesilir.

Zımpara: Panel üzerinde bulunan yüzey düzensizlikleri zımparalanarak giderilir ve panel kalite ayrımı ya da kaplama aşamasına hazır hale gelir.

Kalite Ayrımı:Katmanlar yüzeylerine bağlı olarak kalite kalite ayrılır ve filmli/filmsiz olma durumlarına bağlı olarak direk paketlemeye ya da film kaplamaya gönderilir.

Kaplama: İşlemleri bitmiş hazır paneller istenilen ürün cinsine bağlı olarak özel fenolik filmler ile kaplanır. Beton kalıpta, zeminde, tır dorselerinde kullanılacak olan bu plywoodların üzeri ihtiyaca uygun filmler ile kaplanır.

Paletleme: Plywood haline getirilen ürünler zorlu taşıma ve saklama koşullarına dayanacak şekilde metal gergiler ile paletlenerek nakle hazır hale getirilir.

 

Avantajları Nelerdir ?

Hafif olmasına rağmen dayanımı yüksektir.

Kullanımı rahattır. Montajı kolaydır ve çok fazla işçilik gerektirmez.

Ekonomiktir.

Temizlik yapılarak tekrar kullanılabilir.

Çevre dostudur.

Geniş uygulama alanına sahiptir.

Katmanları düzgün ve birbirine sağlam bir şekilde bağlanmış olması dayanımını arttırır.

Nem ve kimyasal malzemelere karşı dayanımı yüksektir.

Düzgün yüzeylidir.

İstenilen form ve ölçülerde kullanılması mümkündür. Kesimi yüksek devirli testereler ile yapılabilir.

Gerektiğinde delme işlemleri için matkap kullanılabilir.

Yüzey kalitesi yüksek olduğundan yüzey yağlaması gerekmez.

Bütün olarak kullanılabileceği gibi, parçalara ayırarak da kullanılabilir ( Not: parçalama sonrasında, malzemenin uzun ömürlü olması için çıplak kenarlara epoksi uygulanmalıdır)

Kontrplak’ın katmanlarındaki ahşap lif yönlerinin birbirine dik gelecek şekilde özel tutkal kullanarak preslenmesinden dolayı, her ne kadar da geniş bir yüzeye sahip olsa da, esneme azalır ve panel her iki yöne eşit şekilde çalışır. Bu imalat tekniği sayesinde ahşabın mukavemeti ve ömrü artar.

 

 

Nerelerde Kullanılır ?

·İnşaat işlerinde

·Kalıp işlerinde

·İskele platformlarında

·İç bölme ve çatı kaplama işlerinde

·Zemin ve parke endüstrisinde

·Mobilya işlerinde

·Kapı yapımında

·Raf yapımında

·Ahşap sandalye ve masa yapımında

·Ofis mobilyalarında

·Koltuk yapımında

·Ulaştırma ve gemi inşaatında

·Tır dorselerinin zemin ve yan cidarlarında

·Konteynırların zeminlerinde

·Vagonların zemin ve yan cidarlarında

·Hayvan taşıma araçlarında

·Otobüslerde

·Gemilerin kargo bölümlerinde

·Ambalaj Üretiminde

·Oyuncaklarda

·Oyun salonlarında

·Müzik aletlerinde

·Müzik kolonlarının yapımında

·Trafik işaretleri,reklam panoları ve kent mobilyalarında

·Bahçe kulübelerinde

·Basketbol panyaları ve paten platformlarında

·Duvar tırmanma panolarında

·Tribün,sahne ve gösteri inşaatlarında

·Mutfak tezgâh üstü ve tezgâh alınlarında

·Tekstil makinası masalarında ve kesim tezgâhlarında

·Makine modelleri yapımında

Ve daha birçok kullanım alanına sahiptir.

 

Plywood (Kontrplak) Çeşitleri:

1. Filmli Plywood (Kontrplak) 

Rus Plywood 

Brezilya Plywood

Vietnam Plywood

Endonezya Plywood

Finlandiya Plywood

Hindistan Plywood

Malezya Plywood

Romanya Plywood

 

2. Filmsiz Plywood (Kontrplak) 

Huş Kontrplak – Kontraplak

Kavak Kontrplak – Kontraplak

Kayın Kontrplak – Kontraplak

Ladin Kontrplak – Kontraplak

 

Plywood (Kontrplak) Maliyet Hesaplama

Kalıp Metrajı

Plywood kalıp metrajı hesaplarken, maliyet hesabında kaç adet alım yapılacağına bakılmalıdır. Bunun için kolon, perde gibi taşıyıcılarda her bir tip için kaç adet kalıp hazırlanacağı, bunların kaç kez kullanılabileceği hesaplanmadı önemlidir. Döşemelerde ise, kaç parçada kullanılacağı tespit edilmeli ve buna göre gerekli minimum plywood miktarı belirlenmelidir. Fire oranları da hesaplanarak (Yaklaşık %5) gerekli plywood miktarı hesaplanabilir.

 

Ofis Mobilyaları

Hakediş için ise, genelde kırık ölçü uygulanır ve beton yüzeyine temas eden kalıp miktarı hesap edilir. Örneğin, aşağıdaki resimdeki gibi 50 cm yüksekliğinde, 20×30 metre ebatlarında radye temel ve üzerinde 4 adet, 3 metre yüksekliğinde 40×40 cm ebatlarında kolonumuz var diyelim. Bunun kalıp metrajını yapalım ve maliyetini çıkaralım.

Temelin çevresini hesaplayalım. 2 x (30+20) = 100 m. , kolon yüksekliği 50 m : 0,50 x 100 = 50 m2 temel kalıp metrajımızdır.

1 adet kolonun her bir yüzü için 0,4 x 3 = 1,2 m2’dir. 1,2 x 4 = 4,8 m2 yapar. 4 kolon için 4 x 4,8 = 19,20 m2 yapmaktadır.

19,20 + 50 = 69,20 m2 hakediş yapacak demektir. Birim fiyatınız ile çarparak hakediş miktarını hesaplayabilirsiniz. 69,20 x ürün adet fiyatı = Toplam Tutar TL + KDV.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.